Vild kritik

maj 19, 2021 at 7:00 e m Lämna en kommentar

Jag har av personer med sin barn- och ungdom förlagd till 50-talet fått kritik för min negativa inställning till Thory Bernards och” Vildandens sång” Det är musikstycket jag är kritisk till. Inte Thory. Vi skall skärskåda henne senare och kanske presentera mästerstycke som” Mjölnarens Irene” eller” Fiskarflickans sång”.

Nej, det är låten som reser frågetecken. Under tidigt 50-tal satt folk och lyssnade med en tår i ögonvrån och förfasade sig över jägarens brutalitet. Det kan man väl få göra, men låten inrymmer biologiska faktafel som bör påtalas. Sållar man bort trams och floskler så får man en annan och sannare bild av livet i vassar och vatten Låt oss bena ut:

Med ledning av de bilder som figurerar i samband med sången så handlar det om ”Gräsänder”(Anas platyrhynchos) Det är skillnad mellan ”Dykänder” och Simänder”. Gräsand är en sim- and och i den gruppen finns det fler arter men gräsanden är den utan jämförelse vanligaste.

”Till nordlig landen vi foro om våren att häcka i säven som förut om åren.” Gräsanden häckar inte i säven. Jo om säven inrymmer lite fastmark är det väl möjlig, men oftast lägger anden sitt rede en bit upp på torra land. Det finns exempel på häckning under sommarstugor och till och med i gamla övergivna kråkbon . Detta är väl inget att bli upprörd över, men sen kommer det:” Vi byggde vårt bo uti kärlek och tro” Här vill man få oss att tro att gräsandparet gemensamt letar upp en tomt och sedan i samförstånd bygger och inreder sitt lilla krypin, ungefär som när ett par förälskade ungdomar går på IKEA och fantiserar och planlägger. Nej. Andhonan väljer ganska ofta slumpmässigt en plats : En fördjupning i marken , lite skyddat för insyn. Där fodrar hon med lite dyn från sin egen fjäderskrud och allt eftersom ruvningen framskrider blir bobalen med tiden relativt ombonad . Har hon tur så kläcks äggen efter ca 25 dygn. Detta sker sällan för kråka och skata tar merparten av äggen. Om det trots allt kläcks några ällingar så har de att förhålla sig till mink och en fortsatt predation från kråkfågel. Kråkan blandar gärna äggdieten med lite mjäll kyckling. En glädjande ökning av Glada och Kärrhök går inte spårlöst förbi. Fantastiskt trevliga fåglar att se, men de lever inte på gräs. Jag har vid ett tillfälle sett hur en fasanhöna attackerade en kärrhök så intensivt att den till slut ger upp utan att ha kommit åt någon av kycklingarna som försökte gömma sig i gräset. Nu spelade detta ingen roll, för en katt åt upp dem senare.

En afton vi summo så sakta i säven, en båt syns i fjärran och framme i stäven, en jägare stod och han sökte vårt blod.” Sökte vårt blod ? Vad är detta? När man slaktar tamgäss tar man tillvara blodet för att göra svartsoppa, men hur många droppar blod kan man krama ur en hagelskjuten and. ? Nada

Strax på minuten det blixtrar och knallar min make är skjuten hans ångestrop skallar”. Än en gång: Vad är detta? En gräsand dör tyst och stilla och även om han skulle vara skadeskjuten så så röjer han inte sin sargade existens genom att gapa och skrika. Nej han försöker att smyga undan i skydd av vass och andra våtmarksväxter. Tyst.

”I djupet jag dök ifrån blixtar och rök”. Mynningsflamman från ett hagelgevär kan knappast kallas blixt och röksvagt krut som ganska tidigt ersatte svartkrutet ger ingen rök att tala om. I djupet jag dök. En gräsand dyker inte ens med en sargad vinge. Det finns berättelser om hur skadeskjutna änder efter döden flutit upp till ytan med bottenväxter i näbben. Detta efter att anden bitit sig fast i i bottenvegetationen, men dessa historier kan nog avfärdas som ytterst sällsynta företeelse, eller skrönor.

”Sen dess har jag farit både fjärran och nära på sjöarna farit och sökt mina kära”. Detta är sentimentalt trams. En andhona som får en unge bortskjuten eller tagen av ex. duvhök struntar rätt kvickt i detta och episoden är snart glömd. Inte ens om samtlig avkomma stryker med , lämnar hon sitt hemmavatten för att ge sig ut på meningslös efterforskning beträffande avkommans öde. Nej hon blir kvar, och om inga komplikationer inträffar så gör hon ett nytt försök nästa vår , i samma vatten, men med en ny kavaljer. Därför är det viktigt att den” elake jägaren” inte skjuter bort den gamla , ort trogna honan. Han bör hålla sig till de betydligt delikatare ungänderna. Vi kan tipsa om fylld stekt ungand med calvadossås och rotfruktskaka.” Usch så barbariskt” tänker den ur-urbaniserade storstadsbon. Varför det ? Anden har haft ett gott liv så länge det varade till skillnad från en snabbväxande gödkyckling som man slafsar i sig ihop med pommes frites och en flaska billigt vin.

Nej man skall inte förvanska och tillskriva vilda djur egenskaper som de inte har. det skapar bara bekymmer inte minst för djuren.

Besök nu någon saluhall och försök att få tag i en gräsand eller annat vilt. Det är inte jaktsäsong nu men med lite tur finns det kanske någon i frysen. Tillred den med den omsorg som detta förnämliga vilt kräver, och njut den med gott samvete, tillsammans med ett gott glas vin. Ett stort.

Entry filed under: Diverse, Jakt och viltvård.

Glädjespridare: Positive Pelle Tillintetgjord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

maj 2021
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: