Bonde hemsöks av fru. Del 2

augusti 8, 2021 at 8:26 f m 1 kommentar

Vi fortsätter i dag vår hyllade roman om skogsbrukare Brynolf och hans granne Flötjohan.

Flötjohan har efter femtio års bekymmerslöst ungkarlsliv drabbats av äktenskapets vedermödor. Hur det hela gick till är höljt i dunkel. Förmodligen hade det med sexuell svält att göra för när Johan väl fick chansen trillade han dit direkt. Kvinnan ifråga heter Svea och hon propsade ganska snart på att äktenskap skulle ingås. Johan är en lite försiktig natur så han menade på att de skulle skriva ett äktenskapsförord. Om ena parten satsar drygt 500 ha skog och den andra bidrar med en gammal cykel tyckte nog Johan att det vore orättvist om det gemensamma ägandet skulle delas lika vid en eventuell skilsmässa. Svea blir tjurig och kärleksstrejkar under en period. Till slut faller Johan till föga och en dag i juni ringer bröllopsklockorna, utan några ekonomiska förbehåll.

Svea är nu en burgen kvinna och det visa sig ganska snart att hon har minst sagt kostsamma vanor. Hon besöker frekvent de dyraste modehusen i Fagerhult och exklusiva heminredningsbutiker i Grönskåra

Det strömmade in allt fler hyggesanmälningar till Skogsstyrelsen och Söras skördare tuggar i sig ansenliga volymer för att generera pengar till Svea .Åldersklassfördelningen förändras radikalt och det börjar bli brist på äldre, avverkningsmogen skog. Vad göra?

Nu kommer det en skänk från ovan. En utländsk vindkraftexploatör börjar visa intresse för Flötjohans fastighet. En förutsättning för en storskalig satsning är att också intilliggande markägare vill ingå i satsningen, däribland Brynolf. Brynolf säger blankt nej.” Aldrig i livet att jag skulle förstöra mitt skogsinnehav och min boendemiljö. Aldrig. Aldrig!” . Brynolf blir utsatt för övertalningskampanjer. ” Tänk på alla pengar du kan tjäna på att släppa till mark.” Pengar? vad skall jag med pengar till? Jag har så det räcke, och lite till.

Brynolf har vid ett tillfälle beskådat bygget av en vindkraftpark på annan plats i länet och där förfärats över de gigantiska betongfundamenten och kilometerlånga spikraka skogsvägar som förött skogslandskapet, Nej, Aldrig, aldrig aldrig. Brynolf är en vänlig och omtänksam medmänniska som inte skulle vilja bidra till att förstöra miljön för andra boende i trakten trots att de inte har med markägandet att göra. Vindkraftverk är inget som höjer värdet på bostäder i grannskapet. Tvärt om. Man kan räkna med en avsevärd värdereduktion på de hus som har ett verk inom syn och hörhåll

Det är inte bara Brynolf som utsatts för övertalningsförsök. Av outgrundlig anledning börjar vindkraftsbolaget dela ut pengar till diverse organisationer och intresseförening i grannskapet.” Småländska friluftsknypplares förening, Friställda Dagmammors arbetslöshetskassa, Låghalta symaskinsagenters lokalavdelning och Obegåvade frisbee- kastares kamratförbund ” får bidrag av Exploatören. Varför? Jo Brynolf begriper varför. Han tycker att det handlar om minst sagt skamlösa” mutor”. Får man lite kosing så gnäller man inte, i alla fall inte så länge pengarna räcker.

Några månader efter Flötjohans bröllop inträffar en tragedi. Johan har i dagningen gett sig ut för att vittja en ryssja på sjön. Johan har inte så stor vana vid fasta fiskeredskap. Han har för det mesta metat hela sitt liv vilket gett honom hans namn: Flötjohan När Johan inte kommit hem innan skymningen vidtar efterforskning. Svea hittar Johan drunknad, insnärjd i ryssjan tillsammans med ett par kilosgäddor. När Svea tagit hand om fisken, fileat och frusit in, ringer hon polisen som kommer och dokumenterar dödsfallet.

Johan vigs till sista vilan utan större åthävor. Där är bara ett par medlemmar i Stövarklubben som mött upp och står och bugar vid kistan. De blåser ” Alles tot” på jakthorn och kastar ner några grankvistar i gropen. Männen noterar i förbigående att änkan inte ser speciellt ledsen ut.

Vid det efterföljande kaffesamkvämet i Bygdegården dyker också Brynolf upp. Han hade inte haft möjlighet att närvara när Johan sänktes i djupet, men begravningskaffet ville han inte missa.

Stämningen blir efterhand minst sagt uppsluppen. Jägarna har med sig ryggsäckar som de ställt i farstun intill toan. De gör täta besök på bekvämlighetsinrättningen och de får efterhand sällskap av Brynolf som hängt av sig kavajen på samma plats. Kavajen verkar tung men snedbelastningen avtar med tiden. Så småningom ansluter även Svea och det hela artar sig till den gladaste begravningen i Skabrösarps Bygdegårds historia.”

Nog är det spännande? Del 3 kommer inom en snar framtid.

Entry filed under: Diverse.

Lördag Bonde hemsöks av fru. Avsnitt 3

1 kommentar Add your own

  • 1. Bert Juhlin  |  augusti 9, 2021 kl. 2:05 e m

    Lars Nygren citat:”Så småningom ansluter även Svea och det hela artar sig till den gladaste begravningen”.

    Med erfarenhet av Lars Nygren och hans ytterst yviga fantasi så kommer säkert ”Del 3” att innehålla närgångna beskrivningar av hur änkan ”Svea” på begravningskalaset villigt låter sig GB:as av ”Stövarklubbens” närvarande medlemmar – ja, bondejävlen ”Brynolf” vill förstås förutom bulldopp i kaffet också vara med och doppa veken i Svea, fattas bara.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

augusti 2021
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: