Bonde hemsöks av fru. Del 4

september 3, 2021 at 8:16 f m 1 kommentar

Vi är nu framme vid avsnitt 4, som om det vill sig väl, kanske också  blir det sista.  När vi senast lämnade Brynolf satt han ute i naturen och studerade sitt skogsinnehav.

Brynolf kommer hem i skymningen, han rengör bössan , ger hunden mat och sedan gör de två sällskap ut i hundgården.  Svea genererar  numera  så stor leda  att han bor med stövaren ute i hundhuset. Brynolf är rädd om sina hundar så hundgården är synnerligen välbyggd och erbjuder god komfort både för folk och fä. De bägge jaktkamraterna ligger i samma säng och får värme och närhet av varandra.

En morgon väcks Brynolf och hund av att Svea kommer in i byggnaden: Upp och hoppa Brynolf. Du skall underteckna ett avtal med vindkraftsexploatören: ” S- vind- el” omfattande 9 snurror på vårt gemensamma skogsinnehav. ” Far åt helvete din förbannade hynda” Här hejdar sig Brynolf för han tycker att hunden tittar lite förebrående på honom. ” Se så lille Brynolf. Du har att välja mellan en påskrift eller ett dussin år i fängelse. Trilskas inte nu. Ta fram en penna och skriv på. Vi ,eller snarare jag, kommer att få en rund million om året att  spendera på lite skojiga saker. Skriv på !

För en stund leker det Brynolf i hågen att bära hand på Svea , något som med tanke på hans styrka kunde få ödesdigra konsekvenser, men han besinnar sig vid tanken på längden på  de fängelsestraff  som normalt utmäts  för dråp.

Brynolf skriver på avtalet och ganska snart drar byggnationen igång. Förts av allt rakas skogen ner som får ge plats åt breda, spikraka vägar som skall möjliggöra transport av fyllnadsmassor , betong och själva vindkraftverkets  torn och vingar. Det avverkade virket inbringar ett ansenligt kapital, pengar som Svea lägger vantarna på och som hon  investerar i resor till Gambia där hon hyr in välväxta ynglingar  för lite fysisk assistans. Varken resor eller kroppsarbetet är gratis så virkeslikviden är snart förbrukad. Då får ”Söras” skördare tugga i sig ytterligare några  slutavverkningsbestånd för att finansiera Sveas reslystnad.

Parken tar sakta men säkert form. Gigantiska fundament av fyllmassor och betong växer  upp ur marken  och snart är skogen förvandlad till oigenkännlighet. Brynolf försöker hitta sina gamla vackra slingrande skogsvägar men han kör regelmässigt vilse, delvis beroende på ett intensivt tårflöde, orsakat av förödelsen.

Brynolf lägger ner tid och möda för att om möjligt hitta någon plats i skogen där han inte har de vitmenade gigantiska tornen i synfältet. Alla nio verken är nu resta och först nu inser alla vilken fruktansvärd förfulning av landskapet som de innebär. Till och med Svea är en aning skeptisk:” Inte trodde jag att de skulle bli höga.” Brynolf färdas också runt i närbelägna byar och samhällen för att se om man från någon plats slipper anblicken av rotorblad som snurrar och kastar skuggor. Brynolf går bet. Ett stegrat missnöje griper kring sig i angränsande byar och samhällen. Man börjar inse att boendemiljön försämrats i förfärande utsträckning och att fastighetspriserna som en följd därav rasat

Till slut hittar Brynolf en plats där han slipper tornen: Systembolaget i samhället. Här ser man inget och han kan inhandla varor som för en stund skänker lite lugn och ro åt själslivet. Påföljande dag blir det etter värre när bakfyllan sätter an och Brynolfs stegrade missbruk får ödesdigra konsekvenser:

En vacker vårdag i mitten av april tar Brynolf med sig hunden och vandrar ner till sjön. Hunden blir glatt överraskad för det har inte varit så många motionspromenader på senare tid. Nere vid stranden blir jycken ännu gladare för Husse stryker koppel och snart är en hare på benen. Drevskallet dånar taktfast och hörs ända till andra änden av vindkraftsparken där lokalpolitiska toppar och representanter för exploatören samlats för en högtidlig invigning av parken. Det klipps band och hålls högstämda tal. Svea är inbjuden som representant för markägaren och hon får av olika anledningar gillande blickar och kommentarer.

Församlingen är lite undrande över hardrevet, nu på våren, men man fäster inget större avseende därvid. Inte heller sirenerna från räddningstjänstens utryckningsfordon noteras i större omfattning. Man har blivit larmad för att ta hand om ännu en manskropp som hittats drunknad på grunt vatten nere i sjön.”

Här skulle denna sorgesamma historia egentligen vara slut . Men. Det kunde kanske vara sedelärande att få ta del av Sveas vidare öden och äventyr. Hur kan det gå för en samvetslös individ som sålt sig till mammon och bokstavligt talat kan gå över lik för att nå sina tvivelaktiga mål ? Vi får fundera ett tag.

Fö. är det fredag och vi önskar våra läsare en trevlig helg

Entry filed under: Diverse.

Energiinnovationer Grannorgan

1 kommentar Add your own

  • 1. Bert Juhlin  |  september 4, 2021 kl. 9:49 e m

    Citat:”… Sveas vidare öden och äventyr.” Då Sveas båda bondemakar har dränkt sig pga av Svea så vore det väl rättvist att den feministiska likplundraren Svea fick möta samma öde och då vid ett av sina besök i Gambia. Vätskan hon drunknar i, kvävs av, ska förstås inte vara vatten utan en mera klibbig vit dito – du förstår säker vad!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2021
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: