Om Gröna Köpingen

Någonstans utefter kusten mellan Haparanda och Smugehuk ligger vår plats på jorden, Gröna köpingen.

Människorna reser kors och tvärs över jordklotet för att uppleva och förundras över allehanda sevärdheter, skapade av människan eller annan högre makt. Man reser till Paris för att beskåda Eiffeltornet. Big Ben i London väcker berättigad beundran och stränderna vid medelhavet lockar horder av soldyrkare. Inget ont i detta.

Men… Varför inte ta tillvara allt det fantastiska som finns HÄR bara på en armlängds avstånd. Vi som har förmånen att få bo här i Gröna Köpingen har ju faktiskt allt vad en mäniska kan önska. Här runt omkring oss. Det gäller bara att öppna ögonen och skippa inställningen att gräset är grönare på annat håll. För grönare än här kan det inte bli. Grönt är av tradition symbolen för centern, centrum och centrering.

Någon geografiskt och matematiskt kunnig person har räknat ut att om man med Gröna köpingen som utgångspunkt reser jorden runt i östlig riktning så är det exakt lika långt som om man gör samma resa västerut. Denna unikt centrala placering plus det faktum att Köpingen i historisk tid politiskt fullständigt dominerats av centerpartiet gör att ortsnamnet känns gjutet: Gröna köpingen. Av bekvämlighetsskäl använder vi fortsättningsvis förkortningen GK (ej att förväxla med Gekås som är något helt annat)

Vi skall här på bloggen presentera allt som händer och sker i GK. Inte bara presentera och analysera. Vi skall också med kraft penetrera alla spörsmål av såväl politisk som social karaktär. Intet är oss främmande. Sanningen skall i alla lägen släpas fram i dagsljuset.

Unikt för GK är, utöver det geografiska läget och den extrema politiska centreringen, det faktum att allt som sker globalt också sker här i GK om än i något mindre skala. Nja… Inte riktigt allt. Vi ligger dessbättre inte i krig utan iakttar på sin höjd mindre byträtor i randområdena i samband med kräftfiske och älgjakt.

Detta var en kort presentation av denna fantastiska plats på vår planet. Dess invånare är desslikes i många avseende unika och ni kommer under resans gång att få stifta närmare bekantskap med dessa märkesmän och dito kvinnor.

Avslutningsvis: Även kyrkan står stark här i GK. Statskyrkan såväl som olika frikyrkoförsamlingar har redbara och trogna medlemmar och vi har från säker källa bland dessa inhämtat den för orten så glädjande informationen att man hört hur Vår Skapare vid tillfälle då han från sin upphöjda position blickat ner över GK spontant utbrast: ”Det där gjorde jag förbaskat bra”. Enligt samma källa sjönk humöret betänkligt när han i samma veva lät blicken svepa över grannkommunerna. Men det är en annan och sorgligare historia.

1 kommentar Add your own

  • 1. Berra  |  februari 6, 2022 kl. 6:34 e m

    Bäste Bo Sam Lage.
    När du handlade modekläder då fanns det Einar Perssons i Mönsterås och Oskarshamn samt Rudolfs modekläder i O-hamn Jeans fanns inte på den tiden, däremot hade centralföreningen fina blåbyxor med eller utan hängslen märket var Fristads kanske är detta mera bekant för dig.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggare gillar detta: