Ännu torrare

juli 4, 2018 at 10:07 e m Lämna en kommentar

Det börjar nästan bli lite kusligt. Allt är brunbränt och eländigt. Ett rent helvete. Visst. Trevligt för de som vill skaffa sig hudförändringar i solen men vi andra lider. En föraning om vad som väntar oss  ogudaktiga ? Jag har vid tillfälle ”blivit lovad” en evig framtid snarlik denna av ambulerande förkunnare som oombedda försökt pracka på mig något jag inte efterfrågat. Detta är oförskämt och vittnar om bristande respekt och omdöme.

Nej, då är det trevligare att få besök av Allvarlige Alvar. Han såg glad och bekymrad ut på samma gång när han stegade in över tröskeln. ” Vad är det Alvar? Du verkar lite deppig.”   ” Nja, inte för egen del. Jag har som du vet inga djur längre och åkrarna har jag planterat igen. Men de stackars bönder som står inför nödslakt mår inte bra” ”. Va! Skall bönderna nödslaktas”” Men för helvete Bosse. Gör dej inte dum. De räcker med andra på bygden som anstränger sig för att missförstå så mycket de bara orkar. Vallar och beten ligger brunbrända och man har börjat att fodra med det som skulle bli vinterfoder. Nej fy tusan.” ”Det var kanske tur att du planterade skog på dina åkrar. Nu slipper du bekymra dig”. ” Planteringarna och ungskogen klarar förhoppningsvis torkan hyggligt men jag är orolig för den äldre granskogen. Utan att veta kan man misstänka att en del bestånd på frisk/ fuktig mark tar stryk av lågt grundvatten under längre tid. Samma sak med eken, men här kan det kanske ta lite tid innan skadorna visar sig. Björk på grunda marker får ofta lite ”höstfärger” vid normal torka men nu ser man många som står helt bruna. Vi får se vad som händer. Förhoppningsvis klarar de sig.

Då är det trevligare att prata om viltet. Det är fantastiskt gott om fälthare i år . Ungharar. Både första och andra- kullare. Jag har en teori som jag inte vet om den stämmer. Vårbruket var sent i år och den första kullen såg dagens ljus i ett vintrigt klimat. De tycker man skulle missgynna de små liven men det är inte säkert. Honan lägger ofta sina ungar ute i plogtiltan och vält, harv eller kultivator far inte varsamt fram med de nyfödda. Ett sent vårbruk gör att harpaltarna blir så pass försigkomna att de hinner pallra sig undan. Som sagt. Vet inte om detta är förklaringen men det är inte otänkbart.

Nu sitter det säkert någon och tänker: ”Nu trivs han bara för att han får fler stackars harar att skjuta ihjäl till hösten”. Icke. Bössorna står numera i vapenskåpet året runt men det är trevligt att se vilt av olika slag, i rika stammar. Alla har glädje av detta, inte bara jägare.

Kloka ord som vanligt, från vännen Alvar. Nästa gång skall vi kanske starta dokusåpan som handlar om den lite udda figuren Kurt-Ivar ”Kvirre” Lanth. En bekantskap som inte kommer att lämna någon oberörd

Entry filed under: Diverse.

Torka Lördag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

juli 2018
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: