Brister och bristningar i vården

september 5, 2012 at 7:46 e m 2 kommentarer

Under dagen nådde oss den alamerande nyheten att landstinget brottas med sviktande ekonomi. Detta låter oroande då det redan tidigare i år larmats om undermålig vård av gamla och sjuka på våra äldreboenden.

Liggsår och överdrivet urintyngda blöjor har uppvisats inför förstummade kameror. Det har i de mest graverande fallen visserligen rört sig om privata, vinstdrivande inrättningar men för att stilla vår oro gör vi ett oannonserat besök på GK:s landstingsdrivna äldreboende ”Solrosen”.

Vi hittar verksamhetschefen Carina Care i glatt samspråk med en vid 15.00-tiden fortfarande vaken åldring, 95- åriga Hulda Persson som som strålar av hälsa och lycka. På vår fråga om vi får se oss om blir svaret ett reservationslöst ja.

Vi skall göra en lång historia kort: Vi hittar inget som på något vis är värt klander eller påpekanden. Allt är frid och fröjd och patienterna är denna dag särskilt upprymda eftersom dom senare skall få avnjuta en musikstund med den kände sångaren och allsångsledaren på orten, Lasse Berg i Hagen. Efter avslutad allsångskarriär ägnar sig Lasse numera mest åt att förgylla tillvaron för patienter och personal på vårdinrättningar och fattigstugor (vi återkommer med en recension av Herr Bergs framträdande).

”Nå Carina, finns det någon privatägd vårdinrättning här i GK som kan vara värt ett besök?” ”Nja, inte här i kommunen men på annat håll kan ni nog hitta saker och ting som borde granskas.” Vi tackar för tipset och beger oss västerut. Efter några mil svänger vi in till det privata vårdhemmet ”Krösagården” som fått sitt namn efter ägaren och verksamhetschefen Evald Krösus, en riksbekant riskkapitalist. Vi får inledningsvis ett i stort sett positivt intryck av ordning och reda i vårdsalen men några råttlortar och en kvarglömd smörgås stadd i förvandling stör helhetsintrycket i viss mån. Vidare lägger vi märke till några illa tvättade tygblöjor och några stomipåsar som kunde ha genomgått en mera genomgripande avsköljning. När vi påtalar dessa  brister blir Krösus milt sagt irriterad. ”Här är lugnt, rent och fint och för övrigt är partienterna så gamla och sjuka att dom inte noterar smärre skavanker. Åldringarna är känsliga för förändringar så därför ser vi ingen anledning att vända på dem i sängen och när dom väl vant sig vid sin blöja får dom av ren omtanke behålla den under ganska lång tid så det känns hemtamt. Vi har som affärside att optimera verksamheten” slutar Krösus.

Om det var vinsten eller vården som skulle optimeras fick vi aldrig svar på.

Entry filed under: Ekonomi och näringsliv, Politik och samhälle, Vård och omsorg. Tags: , , , , , , , .

Han, Hon, Hen eller Den? Våldsamt sex

2 kommentarer Add your own

 • 1. Allsångsleda « Gröna Köpingen  |  september 13, 2012 kl. 10:28 f m

  […] Som tidigare meddelats hade vi vid vårt besök på vårdhemmet ”Solrosen” den nästan oförskämda turen att stöta på den enormt storväxte och populäre estradören och charmören, f.d. allsångsvirtuosen Lasse Berg i Hagen. Lasse är en konstnär med osedvanlig resning, vilket skaffat honom en upphöjd ställning i musiksverige och dessutom skänkt honom en dotter tillsammans med en annan musikgigant, Barbro Lill-Flabsan Pettersson. Lasse har, sedan han lagt allsången på hyllan, helhjärtat ägnat sig åt att sprida glädje bland halta och lytta på hospital och fattighus. Lasse skall nu på ortens åldrings- och demensboende skänka en stunds glädje och avbrott i vardagen. […]

  Gilla

  Svara
 • 2. Skolinfektionen « Gröna Köpingen  |  oktober 9, 2012 kl. 6:26 f m

  […] Som tidigare blogginlägg påtalat har vi inga privatdrivna vårdinrättningar i socknen, men väl friskolor. I kommunala gränstrakter finns ett s.k Naturbuksgymnasium. På skolan utbildas bl.a. maskinförare som i en framtid skall sitta i skotare eller skördare och ha det bra och bli lite runda om magen. Skolan ägs och drivs av outredd anledning av Hästhållningssällskapet. Skogshästen har sen länge selats av och omvandlats till smörgåsmat. Men nu är det som det är. Vi tror oss veta att även detta lärosäte nyligen varit föremål för skolinfektionens granskning. […]

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

september 2012
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: