Vågat?

december 22, 2015 at 12:25 f m Lämna en kommentar

”Vind för våg” är ett uttryck som betyder ungefär ”utan tillsyn”. Det vill vi ändra på. Inte så att vi vill förbättra tillsynen utan vi vänder på begreppet till: ”Våg före vind”. Vad är nu detta? Jo i vår grannkommun Mönsterås har det blåst upp till debatt om ett antal höga vindkraftverk i trakten av Blomsterhåla. Närboende anser sig störda av monotont vinande ljud från rotorbladen och huruvida stålskeletten förskönar landskapet råder det delade meningar om. Ersättningsnivåerna för intrånget varierar, enligt tidningsartiklar mellan 100000:- och 17:50 /år beroende på avstånd och markägare- förhållande.

Alla vill ha el i sladden, till morgonkaffet, TV, dammsugare etc. Men ingen vill ha ett vindkraftverk inpå knuten. Ingen vill att våra vattendrag förstörs av ytterligare utbyggnad och en härdsmälta i ett närbeläget kärnkraftverk låter inte så kul. Värst av allt är kanske kol- och oljeeldade kraftverk som hotar klimakteriet.

Vi i Gröna Köpingen som begriper det mesta, måste erkänna att det är en sak som vi inte förstår: Varför har inte forskningen kommit längre när det gäller att utvinna energi ur de oändligt rullande vågorna. Det blåser frekvent och vågorna rullar i en sällan sinande ström mot stranden till ingen nytta, frånsett det sövande och rogivande monotona ljudet. Enformiga ljud som ex Lill-Babs och Carola ger ifrån sig, kan man bli trött och irriterad av, men inte av ljudet från vågsvall och rinnande vatten i en bäck eller å. Det är en lisa för själen.

Man påstår att det finns problem med vågkraften: Det storskaliga fisket kan komma att störas. Risk för oljeläckage och dålig verkningsgrad m.m. Det är inte så många år sedan man dömde ut vindkraften på grund av just låg verkningsgrad. Nu växer de upp som gigantiska svampar ur jorden. Fula och oftast på fel plats.

Vi skiter i att det finns problem med vågenergi. Forskare, Tekniker, ingenjörer m.fl. Ta tag i detta, och lös det NU! Det måste gå, och det gör inget om det går fort.

F.ö. Önskar vi våra läsare God Jul. Bäst blir nog julen för de som inte har något vindkraftverk inom syn eller hörhåll.

Entry filed under: Energi och miljö. Tags: , , , .

Sex och samlevnad – Lillgull del 5 Pärlor från musikarkivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2015
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: