Öron-märkta märkligheter

mars 14, 2014 at 7:00 f m Lämna en kommentar

I dagarna talas det i media om missfärgade pengar, från bankrån m.m. Penningar som bedragare försöker tvätta, handgripligt, för att göra dem ”lagliga”. Begreppet ”penningtvätt” har fått en vidgad betydelse.

Det finns en annan form av märkta penningar som i en del fall borde betraktas som olagliga: ”Öronmärkta”.

Vi vill belysa problematiken med en sann historia ur verkliga livet. Som mycket annat i dessa dagar, kommer den från skolans värld.

Den aktuella episoden ligger ganska många år tillbaka i tiden, och skolans rektor vid denna tid var en man vars kompetens och omdöme var av den bättre sorten. En klok man, som inte hittade på en massa skit i onödan, med en arbetskapacitet som i dagsläget motsvarar tre man. Och då blir det ändå inte lika bra.

En dag meddelar han, lite lätt generad, att lärarpersonalen borde åka på fortbildningsdagar. Fortbildning som på intet sätt lät lockande, och föga relevant för ”kundkretsen”. ”Ja, jag vet att detta kanske inte är något för er, men det ser illa ut om vi inte gör av med anslaget. Pengarna är öronmärkta för fortbildning och de ’brinner inne’ om vi inte gör av med dem”.

Penningarna brann naturligtvis inne, för lärarna var förståndiga och insåg att det var bättre att de stannade på skolan och gjorde nytta, än att de åkte på fullständigt meningslös fortbildning.

En liten undran från en ekonomi-amatör. Går det fortfarande till på detta viset? Finns det fortfarande risk att allmänna medel förbrukas till tvivelaktig nytta bara för att de inte skall ”brinna inne”. Vi är inte dummare än att vi begriper att pengarna inte eldas upp, rent bokstavligt. Jo ibland, av Gudrun Schyman. De går naturligtvis åt att fylla igen något, mer eller mindre angeläget hål på annat håll. Vad vi vill förhindra är att ”öronmärkta” pengar förslösas på mer eller mindre onödigt skit, bara för att de skall ”gå åt.”

Detta ekonomiska vansinne blir det slut på när GAS kommer till makten och allt kostnadskrävande budgetarbete slopas, med stora besparingar som positiv bieffekt.

Vi gör så här istället: Alla skattemedel och andra tillgångar läggs i en enda stor penning-pung. Ur den Kommunala ”Storpungen” får olika befattningshavare hämta erforderliga medel i en bestämd prioriteringsordning. Först ut blir sjukvård, åldringsvård, skola, barnomsorg, snöröjning mm. När pungen är tom är det är naturligtvis tråkigt om det inte blev pengar över till Mipin-mässor, fortbildning, trivselpenningar eller bidrag till ex. ”Intresseföreningen för frigörande Afrikansk dans” eller stödorganisationen till förmån för ”Spelberoende undulater” m.fl.

Som sagt: Är pungen tom så är den, men pengarna räckte till det viktigaste.

Så får det bli i GK, och vårt ekonomiska system kommer att få världsrykte och tjäna som förebild i omvärlden.

Rösta på GAS! För en sund ekonomi i en sund pung.

Entry filed under: Ekonomi och näringsliv, Skola. Tags: , .

Otympliga spelen, igen Tänkvärt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: