Bra röst

mars 23, 2014 at 5:30 e m Lämna en kommentar

Så här i Melodifestival-tider kommer här ett inlägg som kanske sänker den musikaliska nivån en aning, men vi tycker att alla kulturyttringar skall få komma till tals, eller snarare, till sångs.

Vad är en bra röst? Jo, en bra röst är naturligtvis en som det står ”Grön AnSamling” på, som man lägger i valurnan i september.

När det gäller annan form av röst råder det delade meningar. Vi har tidigare berättat om att det i familjen existerar en lite infekterad debatt om vad som är bra resp. dåligt. Min Dotter tycker att Winnerbäck sjunger bra medan vi är av avvikande mening. När vi spelar Neil Young orerar hon om att han inte kan sjunga. Vem har rätt?

Man kanske skall skilja på ”en bra röst” och att ”sjunga bra”. Vi tycker att ex. Joe Cocker med sin Whiskey-spruckna röst sjunger bra, men frågan är om han har en bra röst. Tom Waits har en röst som låter som en kronisk bakfylla, men han sjunger bra.

Vi vill lyfta fram två personer som ställt utom allt tvivel har enorma röstresurser. Om man sen inte gillar genren har inte med saken att göra.

Vi börjar med den Walesiske Barytonen Bryn Terfel, som gästar Sverige emellanåt. Bloggen fick öronen på honom för att antal år sedan, då han i något TV-program sjöng irländska folksånger. Något som ligger oss varmt om hjärtat. De passar så bra till Guinness och Tullamore Dew.

Han inte bara sjunger bra. Vid intervjuer framstår han som en genom-trevlig prick. Han utstrålar också en genuin pondus där han står rakt upp och ner, med händerna vid sidorna, och sjunger. Utan att för den skull bli pompös och pretentiös, som annars inte är så ovanligt i hans skrå.

Jag har valt två klipp. Det första för att det är en vacker, lite vemodig folkvisa. Tryck här.

Det finns många klipp med Bryn Terfel men flertalet är från operavärlden och då slår många med automatik dövörat till. ”Fy faen för opera, de står ju bara och gallskriker”. Därför kommer här ett stycke som de flesta känner igen och kan sjunga med i. Men det bör man låta bli, och istället koncentrera sig på sångare, som enligt bloggens åsikt, förgäves söker sin like.

Sångare nummer två, går inte av för hackor han heller, och är nog mera känd ute i stugorna än Terfel. Det är den blinde italienske tenoren Andrea Bocelli som sjunger ”Canto della terra”. Det behövs inga kommentarer. Drygt 6 miljoner klick på YouTube säger väl en del. Tryck här och njut.

Vi avslutar trots allt med ett stycke från operavärlden. Här hör ni de bägge giganterna på en gång i Bizets ”Pärlfiskarna”. Oavsett om man tycker om opera eller inte så är kan ingen påstå annat än att herrarna har fantastiska röster.

Entry filed under: Musik. Tags: , , .

Platt etyd Genial idioti?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2014
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: