Von Bloghsters memoarer – del 4

december 13, 2013 at 8:00 f m Lämna en kommentar

Vi anländer helskinnade till Hollywood och tar under falska namn in på ett av de bättre hotellen. IB vill vara inkognito för att kunna testa sina planer på regissörs-kolleger utan att deras åsikter skulle färgas av strålglansen kring den svenske filmgiganten.

Nu drabbas projektet av ett antal bakslag. Snoddas, som skulle komma senare, backar ur eftersom det krockar med ett antal av Bollnäs hemmamatcher i bandy. A. Ekberg visade sig ha svällt till en volym som skulle hindra att hon fick plats i vindskyddet Och värst av allt. Det fanns ingen älv med timmerflottning ”Äh.. faen… Vi får åka tillbaka och spela in i Sverige istället” , resonerar IB, lite stukad.

Med ett antal kompetenta kameramän och rundhyllta töser beger vi oss till Hälsingland där inspelningen tar sin början. Snoddas kan nu medverka, de dagar då bandyn inte lägger hinder i vägen, och jag måste erkänna att inspelningen av det romantiska flottardramat blir synnerligen intressant och trivsamt. Som tidigare nämnts består bandylegendens och mina insatser i att med engagemang och entusiasm förföra de trivsamma bondjäntorna i olika bivacker utefter Ljusnan när flottarna riskerar livet i brötar och forsar. Ingen kan med sämsta vilja i världen påstå annat än att kärleksscenerna var äkta och trovärdiga. De dagar då Snoddas var upptagen av bandyn hade jag dubbelt upp, men det ordnade sig ändå till min och damernas tillfredsställelse.

Inspelningen artar sig till en enorm succé. Allt går enligt planerna och jag och Snoddas trivs som fisken i Ljusnan. IB är hela tiden förklädd, för här gäller samma som i Hollywood. Han vill inte att hans storhet skall påverka inspelningen, och senare, publikens reaktioner.

Filmen har urpremiär på Bollnäs Folkets hus. Även vi övriga i teamet är förklädda. Snoddas har tagit av sin keps och blir i och med det oigenkännlig och själv vill jag inte skylta med mitt äkta, fördelaktiga utseende eftersom jag förmodligen är känd som pokerspelare och förförare även i dessa trakter.

Det ligger förväntan i luften när reklamfilmen vevats färdigt och IB:s mästerverk, ”Flottig kärlek” drar igång.

Efter 15-20minuter händer något fullständigt oväntat och osannolikt. Man börjar höra spridda visslingar och burop, och efter ett tag regnar tomater och ägg över scenen. Det urartar till okontrollerat upplopp och vi sällar oss till åskådarmassorna som under vilda protester kräver pengarna tillbaka. Det var nära att vi avslöjades. När de första tomaterna viner i luften trodde Snoddas för ett tag att det var bandybollar och han började lite förvirrad att ropa efter skridskor och klubba. Vi kunde dock så småningom lämna salongen utan att bli igenkända

”De… de va som faen” stammar IB, märkbart tagen. ”Nu ddd..jävlar måste ni hålla tyst. Ingen får någonsin få reda på att jag är inblandad i detta. Då kommer mitt goda namn att dras i smutsen för alltid”. Vi lovar regissören att hålla tyst, ett löfte som ingen av oss brutit.

Ett par sensationslystna reportrar på ”FIB-Kulturskymning” får på något sätt reda på att IB kan ha varit inblandad i detta, det största fiaskot i Svensk filmhistoria. Männen i fråga hette Bratt och Guillou och deras journalistiska grävande kom att gå under namnet: ”IB-affären”

När myndigheterna får klart för sig att Bratt och Guillou försöker smutskasta national-helgonet blir de åtalade och fick sitta en tid på anstalt. Lite orättvist kanske, men man kan nog anse att åtminstone Guillou senare tjänat ihop till straffet, retroaktivt.  Det finns gränser för hur självgod man får vara utan påföljd.

Entry filed under: Memoarerna. Tags: , , .

Mönsteråsbloggen Vart tog jakten vägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2013
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: