Vinster i vården

december 17, 2014 at 7:15 f m Lämna en kommentar

Vård, omsorg och skola är omdebatterade sektorer. Även vi på bloggen vill dra vårt strå till stacken. De delar av valmanifest som vi hittills hunnit presentera väger väsentligt tyngre men vi vill ändå ge vår syn på saken i dessa mera lättviktiga spörsmål, ytterligare en gång.

– Vår fasta övertygelse är att skolan bör förstatligas igen. Orsaken är enkel och solklar. Rättvisa! Lika förutsättningar för alla. En kommuns usla ekonomi skall inte få avgöra om, och i så fall vad, eleverna lär sig.

– Friskolor kan få finnas kvar i begränsad omfattning men den huvudsakliga drivkraften skall inte vara att leverera stora vinster till riskkapitalister.

– Vården. Hur skall vi ha det här? Skall aktörer inom vårdsektorn kunna tjäna pengar? Här är vi inte hundraprocentigt säkra. De vårdbehövande skall beredas en god omvårdnad och vinstintresse får inte leda till besparingar som går ut över patienterna. Men, vinster i vården kanske kan innebära något positivt?

Bloggen tror sig veta att systemet med vinster i vården tillämpats i GK under lång tid. För att få detta bekräftat, alternativt dementerat, beger vi oss till sjukstugan i GK, där doktor Hassan Hasard tar emot oss, i ett av stugans undersökningsrum, där vi blir ombedda att ta plats.

Tyvärr är det sparsamt möblerat så vår fotograf får ta plats i gyn-stolen i brist på annan sittplats. Vår manlige medhjälpare ser av naturliga skäl lite vilsen ut men har snart lagt sig tillrätta.

Hassan Hasard är i likhet med flertalet läkare i sjukvården av utländsk börd men han gör sig förstådd utan större problem.

Hasard berättar att han är sjukstugans chef och att han normalt har fem sjuksköterskor under sig. Inte så normalt tycker vi, och på vår fråga”Alla på en gång?” och ”Hur ofta?” får vi bara ett svävande svar. Hassan berättar vidare att gamle pensionerade Holländske fältskären Hopp Jerk ibland hoppar in som hyrläkare vid beläggnings- och lägringstoppar.

Nu till vår fråga: ”Accepterar ni på GK:s sjukstuga vinster i vården? Hassan Hasard ser förvånad ut. ”Accepterar? Hela vår verksamhet bygger på spel och vinster. Vi tillämpar ett fullständigt genialt system som bygger på maximal rättvisa och solidaritet. Avgiften, 100 kr, satsas patienterna på vår landstings-roulett och de som vinner får komma under vård samma dag. Vi lottar ut så många vinnare som vårdapparaten klarar av under dagen. De som förlorar får återkomma nästa dag för nya försök. Detta är så nära den maximala rättvisan som man kan komma. Ingen mannamån och alla har samma chans, oavsett etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller härstamning. Ja, inte riktigt alla, för de utsocknes som söker sig hit får, utan egen vetskap spela på ett manipulerat hjul. De vinner aldrig och det kan ses som en seger för folkhälsan. Man vet aldrig vad dessa existenser lider av eller kommer dragande med. Släpper vi in dem kanske vi får anställa en ohyre-läkare också. Det diskuteras i dagarna om en utbyggnad av sjukstugans lokaliteter. Det skulle ge möjlighet att införa andra spelformer vid sidan av rouletten. En utbyggnad av ortopeden skulle bereda plats för ett antal goda poker-händer och på ‘Öron, näsa hals’ skulle säkert några Straight fluss passa in”, slutar doktor Hasard.

Vi återvänder till redaktionen, något förbluffade men också imponerade över denna geniala lösning. Tyvärr fick vi inte några bilder från besöket, för vår fotograf somnade på sin något udda sittplats. Kvinnor i bekantskapskretsen har berättat att de känner sig lite obekväma i den aktuella situationen, men slipper man bli skärskådad så är det uppenbarligen en vilsam och trivsam möbel.

Entry filed under: Skola, Vård och omsorg. Tags: , , , , , , , .

Bloggutveckling Omvärlds- och omvalsanalys

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

december 2014
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: