Resursfördelning.

mars 21, 2016 at 9:15 e m Lämna en kommentar

Det är inte många som jublar över förmånen att få betala skatt. Man vill helst ha hela kakan själv, men det övervägande flertalet är innerst inne medvetna om att det är ett nödvändigt ont. Det måste finnas medel för vård, skola, omsorg mm. Det är så självklart att vi inte behöver älta detta vidare.

I bloggens ungdom fanns det en polisstation i Gröna Köpingen. Inte nog med det. Det fanns också poliser. Jag minns inte öppettiderna men det lyste i stationens fönster även kvällstid och jag kan inte minnas att man fick återvända med oförrättat ärende därför att stationen var stängd när man skulle lämna in någon licensansökan eller liknande.

Nu har stationen ersatts av en campingvagn som står uppställd någon dag i veckan. Skulle man behöva snabb hjälp i något ärende så kan man få det, om man har turen att tjänstgörande enhet inte befinner sig i Västervik eller ännu längre bort. Har man otur så hinner man bli ihjälslagen

Varför har det blivit på detta viset? Under min tidiga skolgång hade jag en klasskamrat som var dotter till en av GK-s konstaplar. Jag kan inte minnas annat än att hon såg hel och ren och välnärd ut. Konstapeln hade alltså en lön som räckte till familjens uppehälle. En lön som samhället hade råd att betala. Samma sak med övriga i polisväsendets tjänst. Jag minns inte antalet i GK. Men de var så många att man kände viss fruktan att bli ertappad om man cyklade utan lyse kvällstid

Nu varnar man kvinnor för att gå ute ensamma på kvällar och nätter. Det tafsas både här och där, framför allt i Östersund. I ”Termometern” kunde man härförleden läsa om en man som blev nedslagen när han visade lite civilkurage och försökte förhindra en cykelstöld. Mannen blev tilltalad på ett språk som han inte förstod.

I samma tidning läste vi en insändare som stämmer till eftertanke. Rubriken löd:” Ge polisen en rejäl resursförstärkning”. Vi tar bara de avslutande raderna. ”…. skrota planerna på snabbtåg genom södra delarna av landet som endast gynnar ett fåtal flygrädda resenärer.”

Man brukar snacka om primära och sekundära behov. Jag vill minnas att det finns något som heter ”Machlovs behovstrappa”. Där är basen kroppsliga behov: Mat vatten kläder på kroppen och tak över huvudet. På andra plats kommer behovet av trygghet osv. Var kommer behovet av extremt snabba kommunikationer in?

Nu får vi nog mothugg:” Man kan inte ställa den ena nyttigheten mot den andra”. Jaså, inte det. Det går alldeles utmärkt. Om hela Sveriges befolkning skulle få rösta, om vi skall ha lugnt, tryggt och ett fungerande rättsväsende, eller ett tåg som går fort utav helvete, så är resultatet givet. Det blir inget snabbtåg. Satsa pengarna på polisen, och skulle de trots allt bli någon krona över så kan den med fördel spenderas på de tåg vi redan har, så kanske” Krösatåg” och liknande fungerar och håller tidtabellen.

Vi skall inte bara ha fler poliser ute på gator och torg. Vi skall ha bra poliser, som kan sitt jobb. Och vill utföra det. Individer som inger respekt. Gärna stora starka och vältränade, som vid behov kan svinga en batong med ackuratess.

 

Entry filed under: Diverse.

Tjatigt Tryck på Barometern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Arkiv

Skriv i din e-postadress för att få notiser om nya inlägg på Gröna Köpingens Blogg!

Gör som 39 andra, prenumerera du med.

Kalender

mars 2016
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  


Humor
Fler besökare till bloggen
Blogglista.se


%d bloggare gillar detta: